PDA

Grafik Görünüm : Semazenlerin Sırrı

Akyron
04-11-2007, 02:09
Semazenlerin sırrı Dünya ekseninde

Başkan Bush, semazenlerin niçin başlarının dönmediğini sormuştu. Yanıtı bir uzmandan geldi: Çünkü başlarını, Dünya'nın ekseni kadar eğiyorlar

NATO Zirvesi'nin Topkapı Sarayı'ndaki gala yemeğinde semazenleri ilgiyle izleyen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "O kadar dönüp nasıl düşmüyorlar?" diye soran ABD Başkanı George W. Bush'a, Prof. Dr. Fuat Yöndemli yanıt verdi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Yöndemli, 'Mevlevilikte Sema Eğitimi' adlı çalışmasıyla, halk arasındaki, 'Mevleviler, dini duyguları güçlü olduğu için başları dönmez' düşüncesini, bilimsel olarak çürütüyor.

Neredeyse 23 derecelik açı
Semazenlerin çalışmalarını izleyen ve muayene eden Prof. Yöndemli, "Mevlevilerin dönerken eğdikleri başlarının açısı, Dünya ekseninde görülen 23 derecelik eğime şaşılacak derecede benziyor. Başlarını 20 - 25 derece yana eğince, iç kulakta bulunan 3 adet yarım daire kanalı, aynı anda eşit derecede uyarılıyor. Kanalların üçü de aynı uyarılınca, etkiler nötralize ediliyor ve baş dönmüyor" diyor.

Denge için, 'konsantrasyon'
Prof. Yöndemli'ye göre, Mevlevilerin dengelerini korumalarının sırrı da, bakışlarını bir noktaya sabitlemelerinde gizli. Semazen, sürekli sol elinin başparmağına bakıyor, gözleri yarı açık kalıyor, etrafında olanla ilgilenmiyor. Bu durumda her tarafı adeta buğu içinde, sisli, bulanık görüyor.

aspirin
04-11-2007, 09:09
Sağol Ergin... :thumbs_up:

yaso
04-11-2007, 10:54
Teşekkürler ...:friends::flowers:

sarass
04-11-2007, 11:09
başkan bush'un bu sırra erebilmesi için
daha çokkk çalışması lazım çokkkk...!!!!:wink_smile:
:puah::puah::puah::puah::puah:

paylaşım için teşekkürler akyron:)

telvin
04-11-2007, 12:49
teşekkür ederim...bushun anlaması şaşırtırdı beni zaten:puah::puah:

umit
04-11-2007, 14:21
Olur mu canım Bush(Çalı)'unda başı dönmüyor...Dünya dengelerini o kadar hızlı mahvetti ki bundan haberi bile yok:lol:

karen
05-11-2007, 09:34
dünya yönünde dönüş aynı zamanda bir vecd halidir.Bütün evrenle beraber dönülmekte.Sizde solda sağa doğru kendi etrafınızda bakışınız sabit bir noktada dönün.Algılarınızın nasıldeğiştiğini gözlemleyin.

aslik
05-11-2007, 16:14
:wonk::friends:

New Life
08-11-2007, 19:34
öyle demeyin yaa, bush ara sıra çilehanede halvet bilem yapıyomuş:puah::puah:
paylaşımın için teşekkürler Akyron

Akineton
24-12-2007, 23:43
bu baş dönmemesi ilg
inç bir bilgi semazenler dönerek merkaba uyaryorlar ışık bedenler aktşve oluyur

mySoul
24-10-2008, 13:36
hımmm, ilginç bilgi, çocukken bunu çok yapardım. Çocukken dediğim 7-11 yaşları arasındayken ve çok dinlendirici bir şeydir bu. Bazen hala dönerim. Demekki nedeni
mer ka ba uyarımı, denge , bütün evrenle birlik-vecd- haliymiş. teşekkür ederimmm görüş belirten tüm canlara:flowers::kalp:

jowanda
24-10-2008, 15:00
tibetin beş ayinin ilk hareketi soldan sağa dönmektir. Ben yaparken zorlanıyorum, bu kez başımı eğip deneyeceğim. :)

erkan89
26-10-2008, 14:17
evet küçükken fır,fır dönerdik:)

mySoul
26-10-2008, 15:09
:)Çocuklarda bu etrafında dönme oyunu hepsinde var, hatta bu ilk bulduğumuz oyunlardan biridir belki de:lol:, çocuklara dikkat ediyorum, çocukken yaptıklarım aklıma geliyor, çocuktan al haberi demişler,çocukluğumuz içimizdeki çocuk dedikleri şey saf ve temiz olan ruhumuz, görünmüş ve büyüdükçe unutulmuş, hatırlamamız gereken şeylerden biri içimizdeki saflık:lol:

neo38
26-10-2008, 16:40
Hedef bebek saflığına ulaşmak değilmi:kalp::kalp::kalp:

mySoul
26-10-2008, 16:59
evet:) , mistiklerin bahsettiği şey bu olsa gerek, kendiliğinden oluşmak, çünkü bebekler kendiliğinden oluş içindeler.

Osho'da zaten bunu bir yazısında söylüyor. ilk başa dönmek ve bebek saflığına ulaşmamız aydınlanma demek bizim için.:)

Bebeklerzorlamasız, zorlamasızca tepki verirler, hergelene sevgi verirler, her harekete olduğu gibi doğal tepki verirler,özümüz ruhumuz zaten o, ama onu büyürken içe içe içe bir yerlere saklıyoruz.

Korumak için olsa gerek buda öğretilen bir duygu sanırım. :)

Bebekler için herşey ve herkes eşit, sevgi veren herkes eşit, onun dışına zaten yanaşmazlar. orda olmayıda seçmezler. bebekler ve bebek kalmış çocuklarla, bebek kalmayı başarabilmiş büyükler ışıkları hep parlıyor. :)zaten o ışıkları oldukları ortamda herkese çekici geliyor. zaten aşırı sevgi ortamındadır bebek değilmi. :)

Herkes tarafından sevilir doğaldır başka bir ortam istememeleri ve yaratıcıdan gelen sevgi ortamındada bizler bu idraki hissediyoruz.:) vecd hali de başka bir ortamda olmayı istememe hali. sürekli yaratıcının sevgisiyle başbaşa olma hali.:kalp:

neo38
26-10-2008, 17:04
Sanırım birde bilgi,tecrübe ve dışarıdan gelen enerjiler bir tabaka oluşturuyor.Çünkü yenidoğan bebeklerde farkettiysenin duvara bakıp gülüyorlar.Bizim göremediklerimizi görüyorlar.Ama bu en fazla 2 ay sürüyor ve bitiyor.Görmemizi engelleyen perdenin içeriği sanırım araştırılması gereken.Ki kaldırabilelim...

mySoul
26-10-2008, 17:20
Görüşümüzü daraltan şeyin bilincimiz,egomuz ve görmeye bilmeye hissetmeye sezmeye olan korkularımız olduğunu düşünüyorum..

Kendi çocukluğumu düşününce çocukluğumda bir sürü olağan dünyada olmayacak şeyle karşılaşmıştım. Bunun nedeni bilincim konusunda ego konusunda kendimi herkesle bir görmemdi. Üniversiteye geldiğimde ciddi anlamda bir ego/bilinç sorunu yaşadım ki eğitimin bireyleri eğitmek değil aksine bireyleri ruhsallıklarından çıkartıp tek tip oluşa götüren bir faktör olduğunuda deneyimlemiş oldum. Uzun süre kabul etmedim bu durumu. ALLAH tan 4 sene çabuk bitti. fakat yarattığı hasarı tamir etmem yeniden kendimle bağlantıya geçmem üniversite zamanımıda sayarsak 7 senemi aldı.

Ben çocuklarımda bilinç oluşturmayacağım konusunda kendime söz verdim. Sınır,engel,tü kaka yerine,pis,dokunma, koşma düşersin gibi kalıplar koymayacağım.

Üstüne kalın giyin demiyeceğim. Üşürsün hasta olursun demiyeceğim. Bunların hepsi zihni şartlandırmadan başka birşey değil. Birşeyle karşılaştığında karşılaştığı şeyin o an oluşan bir deneyim olduğunu ve aştıktan sonra sadece yaşayıp görmesi için olduğunu ve her zaman aynı şekilde sonuçlanacağı anlamını taşımadığını da öğreteceğim. Ve böylece her anın kendi içinde sürpriz taşıdığını ve her an içinde yeni bir şey öğreneceğini bilerek kendisini sınırlandırmadan barış,huzur,mutluluk,sevgi hali içinde yaşayacak...

ve elbette vecd hali işte o noktada oluşur.:blush:

neo38
26-10-2008, 17:32
Kesinlikle doğru yaparsın.Ben çocuklarımı dediğin gibi yetiştirmeye çalıştım.Ama önemli olan evin her bireyinin aynı düşünmesi.Çocuklar benim tarzımdan yana tercih yaptılar ama babanın oluşturduğu kurallara ne yazıkki engel olamadım.Bu da şu anlama geliyor bunu da yaşamaları gerekiyor.

Ama bir nokta daha var az önce aklımdan geçen.Farkındalığımız arttıkça sorumluluğumuzda artık artıyor.Çünkü artık neyin neden yaşandığını biliyoruz.İnsanların "A" derken altındaki pskikologiyi hissediyoruz.Hatta problemlerin nedeninide görüyoruz.Artık olaylara ben merkezli bakamıyoruz.Ve artık kontrolden çıkma şansımızda kalmadı.Çünkü eskiden o anlık duygularla yaşadığımız patlamaların sonuçlarını telafi etmemiz için bizi belli bir süre veriliyordu ama artık onu görmüyoru.Anlık cevaplar alıyorum."Hop" orda dur bakalım diyen.Her an neşeli olmaya çalışıyorum artık.Ve aslındada öyleyim...Tam olmak gerekiyor...az birşey kaldı...azıcık...

mySoul
26-10-2008, 17:49
az birşey kaldı evet azcık:flowers2::kalp:

erkan89
28-10-2008, 22:47
Dünyamızda bebek saflığını yakalamak çok güç... ama bir adım yaklaşmak bile iyidir saflığa...unuttuklarımızı hatırlamaya..