PDA

Grafik Görünüm : Oğuz Atay

kelebek
12-07-2007, 09:51
Oğuz Atay

12 Ekim 1934 - 13 Aralık 1977. İnebolu'da doğdu. 5 yaşındayken ailesinin Ankara?ya yerleşmesiyle ilköğrenimine orada başladı. Ortaöğrenimini Maarif Kolejinde tamamladı. 1957 yılında İTÜ İnşaat Fakültesini bitirdi.

Daha sonra İDMMA?da (İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi) öğretim üyeliği yaptı. Bu dönemde topografya ve yol inşaatı dersleri verdi. 1975?te doçent oldu. Aynı dönemde mesleğine ilişkin »Topografya« adlı bir kitap yayımladı.

Üniversite yıllarında edebiyat alanında yazmaya başlayan Atay?ın çeşitli gazete ve dergilerde söyleşi ve makaleleri yayımlandı. 1970 yılında TRT?nin açtığı bir yarışmada başarı ödülü alan Atay?ın, »Tutunamayanlar« adlı romanı 2 cilt olarak yayımlandı. Sonraki yıllarda ise bu romanın devamı niteliğindeki »Tehlikeli Oyunlar« adlı romanı yayımlandı. Bu iki romanın Türkçe edebiyatın önemli eserlerine dönüşmesini ise Oğuz Atay göremedi.

Beyninde çıkan bir ur nedeniyle öldü.

»Tutunamayanlar« (1971), »Tehlikeli Oyunlar« (1973), »Bir Bilim Adamının Romanı« (1975), »Eylembilim« (1998) adlı romanları, öykülerini topladığı »Korkuyu Beklerken« (1975), »Oyunlarla Yaşayanlar« (1979) adlı oyun kitabı ile anıları ve bazı düşüncelerinin yeraldığı »Günlük« (1988) adlı kitapları yayımlandı.

zarpandit
12-07-2007, 10:42
Günlük tutmaya başladığı dönemlerde açılış cümlesi olarak "ey insanlar bana bunu da yaptınız size anlatamadığım seyleri bu deftere yazacagım" ı seçen yazar , yalnızlıgını cok güzel bir sekilde ifade etmekle kalmayıp, -yanına gitsek belki sohbetimizi beğenmeyerek yüzümüze bile bakmayacak olan bu muteber şahıs - kendimizi suçlu hissetmemizi de sağlamıştır.

‘’Tehlikeli Oyunlar’’daki Hikmet-Nurhayat hanim (hiç evlenmemiştir)-Albay Hüsamettin (insan içine çıkmaz hep üst katta yaşar) üçlüsü ile İsa-Meryem Ana- Tanrı teslisine gönderme yapar..

TeşekkürlerKELEBEKyıllaröncesinegittimsayende...

Not: Bu arada ‘’Tutunamayanlar’’ı başlayıp bitiren var mı aramızda?

kelebek
12-07-2007, 10:49
tutunamayanlari bitirdim ben. hatta ilk okudugum kitabıydı.
son sayfalara geldigimde kitap bitiyor diye üzüldüğümden 1 hafta kadar okumadım. sonra her güzel seyin sonu da var diyerekten bitirdim kalan 3-5 sayfayı :)

kelebek
12-07-2007, 11:00
bu arada rica ederim. lafı bile olmaz :) :flowers2: