PDA

Grafik Görünüm : Klasik Cheesecake

balbanu
14-10-2006, 15:44
Miyam da miyammmm :essen:

Bugün öğlen bir güzel cheesecake yaptım ki... Valla henüz yemedim bozulmasın şekli misafirler gelene kadar diye; ama cidden iyi olmuşa benziyo :thumbsup:

Hemen paylaşayım dedim tarifini...

Taban:

250gr kepekli bisküvi (hangisini seviyorsanız... ben şu değirmen şekilde olan bisküvilerden kullandım...)
150 gr eritilmiş tereyağ
2 yemek kaşığı robotta çekilmiş fındık (nam-ı diğer mındık)
1 tatlı kaşığı tarçın

Cheese olan kısmısı için:thumbsup:

600gr labne (Ben yanlışlıkla 2 paket yani 400gr labne almışım... kalan 200 grlık açığı, tek poşet kremşantiyi 1 çay çardağı süt ile çırpıp katarak kapattım:whistling: )
1/2 limonun suyu ve kabuğunun rendesi (eğer istemezseniz vanilya da olur.... ama limon daha hoş bir rahiya katıyo')
1 su bardağından bir iki parmak eksik toz şeker (bilimsel olarak 150gr:naughty: )
2 yumurta
Dilerseniz 10-15 tane vişne

Bisküvileri robottan geçirip bir karıştırma kabına koyun. Fındığı ve tarçını bisküvi ununa karıştırın. (Aslında tamamen zevke kalmış, istemezseniz katmayabilirsiniz de bu ikisini) Eritilmiş tereyağını da döküp, iyice karıştırın ıslak bir hamur olana kadar.
Tercihen kelepçeli bir yuvarlak kalıba (benimkisi 26cm çapındaydı... ama 20-23 cmlik bir kalıp da çok daha iyi olur belki de...) bu bisküviden oluşan yumuşak hamuru yayın.. kaşığın tersiyle ya da elinizle.. samimiyet derecesine bağlı bi' yerde :naughty: kalıbın tabanına yaymakla da kalmayın, şöyle bir cm kadar da kenarlarına doğru yükseltin. Cheese kısmısı hazırlanana kadar da buzdolabında dinlendirin.
Cheese kısmısı için çırpma kabına 600gr labne peyniri (ya da dediğim gibi evinizde varsa kremşanti de kullanabilirsiniz -tek poşeti 1 çay bardağı sütle hazırlayarak...-) 1/2 limonun suyu, limon kabuğu rendesi ve şekerle iyice karışana kadar çırpın (1-2dk)... Son olarak da 2 yumurtayı ekleyip bir güzel çırpın. Cheese krema hazırlanmış olur böylece.
Buzdolabından kalıbınızı alıp bu kremanın yarısını boşaltın içine... Ve dilerseniz, çekirdeklerini ayrıdığınız 10-15 tane vişneyi , bütün olarak ya da ikiye bölerek serpip, kalan kremayla da üzerini tamamen örtün. Tabii vişne kullanılmasa da olur.
Hazırladığınız cheesecake'yi pişirmeye sıra geldi.
Önce 240 C'de 5 (beş) dk kadar pişirin; sonra da dereceyi 150'ye düşürüp 50 (elli) dk kadar daha pişirin. Kekin üstü şöyle bir hafif altın sarısı olmalı... Bu sürede olmazsa dereceyi yeniden 200'e çıkartıp beş dakika kadar daha pişirebilirsiniz.
Fırından çıkarttığınız cheesecake'nin etrafını ince bir bıçakla hafif ayırın tepsiden sıcağı sıcağına... Kendi kendine soğuyunca kelepçesinden çıkartabilirsiniz.
Keki böyle sade olarak tüketebileceğiniz gibi, hazır çikolata soslarından (toz olanlarından) alıp, biraz katıca pişirerek üzerine dökebilirsiniz. Vişne de koyduysanız içine, hoş bir tatlı-ekşi uyumu olur. Ya da yine toz meyve sosunu katıca hazırlayıp dökebilirsiniz üzerine. Cheesecake'nin yüzeyi hafif çukurlaşacağından, sosun üzerinden akması gibi bir sorunla karşılaşmazsınız. Ya da dediğim gibi sade de tüketebilirsiniz.
Tatlıyı buzdolabında 3-4 saat (hatta vakit varsa bir gece boyunca) bekletip servis ederseniz sonuç daha iyi olacaktır.
Afiyonk olsuuunnn :essen: :flowers2:

memojoe
18-10-2006, 19:13
Bu çok klasik olmuş, ezoterik cheesecake var mı :lol:

balbanu
18-10-2006, 22:20
Sen iste Memojum :lol: Ben senin için astral seyahat yapar, gerekirse 14. boyuttan spritüel mascarpone peyniri getirip ezoterik cheesecake de yaparım :banana: :banana: :friends: